Home

Natuur

Amerikaanse langlob-ribkwal

Mnemiopsis leidyi

Langs het doorschijnende lijf van de Amerikaanse langlob-ribkwal lopen rijen trilharen die het licht weerkaatsen. De bewegende haren zijn een prachtig kleurenschouwspel. De ribkwal wordt ongeveer 10 centimeter groot.

Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

Harmonia axyridis

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is niet zo lief als zijn naam doet vermoeden. Het is een roofdier. Net als inheemse lieveheersbeestjes voedt het zich met bladluizen. Deze soort kent veel kleurvariaties, van oranje tot zwart, met allerlei stiptekeningen. Ze lijken vaak op onze eigen lieveheersbeestjes.

Druipzakpijp

Didemnum vexillum

De druipzakpijp is een klein, ongewerveld dier dat er min of meer uitziet als een doedelzak, met een in- en uitstroomopening om zeewater te zeven. Hij groeit als een kolonie op de zeebodem, waar delen van losraken of afdruipen die nieuwe kolonies vormen.

Halsbandparkiet

Psittacula krameri

Met zijn schelle geschreeuw en gifgroene kleur is de halsbandparkiet een opvallende vogel in met name de Randstad. De vogels overnachten op gezamenlijke slaapplaatsen in hoge bomen. Broeden doet de halsbandparkiet in verlaten nestholten van bijvoorbeeld spechten. Ze eten zaden, bessen, fruit, bloemen en nectar. De Hollandse winters overleven halsbandparkieten dankzij het bijvoeren door mensen. Ze zijn vooral gek op pindas.

Japanse oester

Crassostrea gigas

De grillig gevormde schelpen van Japanse oesters vormen grote onderzeese bouwwerken. Met een afzetting van kalk hechten ze zich onwrikbaar aan de ondergrond vast. De schelpdieren zeven plankton uit het water.

Late guldenroede

Solidago gigantea

Van zomer tot herfst bloeit late guldenroede uitbundig met gele bloemen. In de bloemen zit veel nectar. Daarom trekken ze veel insecten aan. De groeikracht van late guldenroede is enorm. Tussen de dichte wortels laat de plant geen ruimte over voor ander groen. Zij is een ultieme kandidaat om te gaan woekeren.

Rode Amerikaanse rivierkreeft

Procambarus clarkii

De rode Amerikaanse rivierkreeft leeft in ondiep water. Hij eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Het dier wordt maximaal 17 centimeter groot. In de nazomer komt de rivierkreeft vaak het land op. Bij naderend gevaar steekt hij zijn scharen dreigend omhoog.

Waterwaaier

Cabomba caroliniana

Waterwaaier is een ondergedoken waterplant. Zij wortelt in de bodem en groeit door tot het wateroppervlak. De stengels met waaiervormige bladeren vormen dichte matten. Alleen de witte bloemetjes steken boven water uit. De plant groeit in stilstaand of langzaam stromend water. Het water mag wel een paar meter diep zijn, zoals in kanalen en meren.