Home

Wildfotografie en film

Plaatjes schieten

Wildfotografie is moeilijk voor een beginneling. De dieren zijn soms lastig te vinden of schrikken als je te dichtbij komt. Het resultaat is een mislukte foto met een wazige vlek of alleen een achterpoot van een onherkenbaar dier erop. Om goede dierenfoto's te schieten is het handig als je weet hoe ze zich gedragen.

Juiste timing

Op het juiste moment drukken, dat is waar het om gaat bij wildfotografie. Een dier in actie maakt de foto interessant. De actie vertelt een verhaal, geeft drama aan de foto. Zo'n actiefoto nemen is moeilijk omdat alles heel snel gaat. Tegelijkertijd moet je ook op de compositie letten: komt alles op de juiste plaats in beeld?

Serengeti is geen Hollywood

Het filmen van wilde dieren is ook niet gemakkelijk. Dieren laten zich niet regisseren zoals acteurs in een Hollywood film. Een natuurfilmer moet daarom zijn 'personages' en hun gedrag goed kennen om er zelf een verhaal van samen te kunnen stellen.

Een filmer die het gedrag en de leefomgeving van zijn onderwerp goed kent, maakt de meeste kans op mooie beelden. Waar gebeurt iets interessants? Wanneer staat de zon op die plek gunstig? Met veel geduld en een goede timing 'schiet' hij alle fragmenten bij elkaar.

Vernieuwende natuurfilmer

Hugo van Lawick had een vernieuwende manier om met film een verhaal over wilde dieren te vertellen. Hij besteedde veel aandacht aan actiescŤnes en dramatische lichteffecten. Andere filmers uit zijn tijd maakten vooral beeldvullende dierportretten. Met zijn aanpak wilde Van Lawick zijn publiek een indruk geven van de enorme hoeveelheden wild in de Serengeti, en hiermee hun belangstelling wekken voor natuurbehoud.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)