Home

Biografie Hugo van Lawick

Hugo van Lawick: filmer van spanning en sentiment

De meeste filmers schrijven eerst een script en gaan daarna aan het filmen. Hugo van Lawick werkte precies andersom. Het was een riskante aanpak: een dier uitkiezen en daar zoveel mogelijk van filmen. Het verhaal kwam achteraf. Je moet maar hopen dat je hoofdrolspeler niet wordt gedood, grapte de filmer eens. De 'Van Lawick-methode' bleek een succesformule. Door van de dieren personages te maken, met een eigen leven vol herkenbare dramatiek, wist hij zijn publiek tot het uiterste te boeien.

Kritiek

Vanuit wetenschappelijke hoek kreeg Van Lawick dikwijls kritiek. Hij portretteerde de dieren alsof ze mensen waren, wat niet klopt. De filmer bracht vele uren door tussen het wild en wist bijvoorbeeld zeker: 'Chimpansees voelen verdriet, ze staan dichter bij ons dan bij andere dieren'.


Productief leven

Hugo van Lawick (1937-2002) maakte 40 films en schreef 7 boeken.
Hij ontving vele onderscheidingen, waaronder de Gouden Ark voor natuurbescherming (Wereld Natuur Fonds).
Zijn bekendste films zijn: People of the Forest, The Leopard Son en Serengeti Symphony.
Hij was getrouwd met Jane Goodall, die hij in 1959 ontmoette toen hij haar beroemde werk aan chimpansees filmde in Gombe Nationaal Park (Serengeti). De daaropvolgende 30 jaar werkte hij vanuit het aldaar gelegen tentenkamp Camp Ndutu.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)