Home

Biografie Grant Hopcraft

Migrerende massa

Het belangrijkste onderwerp van Hopcrafts onderzoek is de bewegingspatronen van de zebra en de gnoe in de Serengeti. Hij wil weten hoe de dieren rondtrekken in een ecosysteem waar bij ze rekening houden met het beschikbare water en voedsel, en tegelijkertijd risicos vermijden zoals roofdieren en de illegale jacht.†

1,2 miljoen gnoes en 160.000 zebras trekken elk jaar, met de klok mee, 600 km rond in de Serengeti. Hoe doen ze dat? Welke gevaren komen ze er tegen? BeÔnvloedt de migratie de biodiversiteit en het functioneren van het ecosysteem? En wat zijn de bedreigingen van de migratie?

Migratieroute per sms

Om de migratieroute van de dieren in kaart te brengen, geeft Grant een aantal dieren een speciale halsband. Daarmee krijgt hij dagelijks per sms de afgelegde route van de dieren toegestuurd. Ook neemt hij grassen en bodemmonsters van verschillende plekken om te weten welke voedingstoffen er op de route beschikbaar zijn. Daarnaast onderzoekt hij de drollen van de gnoes en zebras om te zien of ze last hebben van stress.

Wie is Grant Hopcraft?

Grant Hopcraft (1971) is geboren in Nairobi, Kenia. Hij werkt al een aantal jaren aan verschillende projecten in de Serengeti. Op dit moment werkt hij bij de Rijksuniversiteit Groningen bij de onderzoeksgroep Community en Conservation Ecology (COCON). Deze groep wil door onderzoek beter begrijpen hoe de structuur, de dynamiek en de diversiteit van een ecologische gemeenschap werkt.

Hopcraft is vooral geÔnteresseerd in de Serengeti omdat het een van de laatste ecosystemen is waar grote kuddes migreren. Dat gebeurt al duizenden jaren zo. Vergelijkbare massamigraties kwamen ook gewoon voor in Europa, AziŽ en Noord Amerika, maar zijn in de laatste 100 jaar verdwenen of dramatisch in hoeveelheid afgenomen.

Grant vindt het inspirerend en leerzaam om te zien hoe het Serengeti ecosysteem werkt met al zijn bedreigingen. En als het een van de armste landen ter wereld lukt om een ecosysteem te beschermen dan kan dat in de rijkere landen toch ook?

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)