Home

Biografie Richard Estes

Alles willen weten over de gnoe

Zijn hele leven staat in het teken van de gnoe. De Amerikaanse onderzoeker Richard Estes verdiept zich al sinds 1963 in deze antilope, met name op het gedrag van het dier en zijn rol in het savanne ecosysteem.†Estes is vooral geÔnteresseerd in de verschillen tussen rondtrekkende en niet-rondtrekkende kuddes.

Sleutelrol van de gnoe

Omdat er zo veel gnoes zijn, verwachtte Richard Estes dat ze een heel belangrijke rol in het Serengeti ecosysteem zouden spelen. Hij zag dat de gnoe perfect is aangepast aan zijn favoriete leefomgeving, wat betreft zijn grootte en bouw, trekgedrag, efficiŽntie in grazen en in de grootte van de kuddes.† De gnoes hebben impact op hun omgeving, ze houden de savanne open en het gras kort. De dieren bemesten en vertrappelen de grond, waardoor de grassen, bij voldoende regenval, optimaal kunnen groeien. De groei van goede grassen is de drijvende kracht achter de migratie van de kudden.

Poep-onderzoek

In Richard Estes meest recente onderzoek, afgerond in 2007, verzamelde en analyseerde hij de keutels van de gnoe. Driemaal per week werd er poep verzameld van 18 , gevangen vrouwtjes.† Twee groepen hadden gedurende 3 weken geluidsopnamen van bronstige mannetjes gehoord. Een derde groep, de controlegroep, werd afzijdig gehouden. Uit de analyses van de drollen bleek dat de liefdesroep van de mannetjes de vrouwtjes stimuleerde om vruchtbaar te worden.

Wie is Richard Estes?

Richard Despard Estes (1927) is een oude rot in het vak. In het natuurhistorisch museum in New York zag hij als 10-jarige jongen een opstelling met Afrikaanse dieren in hun leefomgeving. Dat inspireerde hem tot uiteindelijk 50 jaar onderzoek van het gedrag en de ecologie van Afrikaanse zoogdieren.

Schrijver

In 1963 begon Richard Estes met zijn promotieonderzoek naar de ecologie en het gedrag van de gnoe. Zes jaar later verscheen zijn proefschrift, dat met name ging over territoriumgedrag. Sindsdien heeft hij nog een aantal boeken gepubliceerd over Afrikaanse zoogdieren.

Onderzoeker

Richard Estes is onder meer lid van de IUCN Species Survival Commission en was voorzitter van de Antelope Specialist Group. Als gastonderzoeker is hij verbonden aan het Smithsonian Institution Centre for Research and Conservation en aan het Harvard Museum of Natural History.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)