Home

Biografie Hans de Iongh

Leeuwenonderzoek

Met speciale halsbanden, voorzien van mobiele telefoonzenders, brengt onderzoeker Hans de Iongh in kaart hoe leeuwen zich door het Amboseli Nationaal Park (Kenia) bewegen. De leeuwen zorgen voor overlast omdat ze vee roven. Tussen 2002 en 2007 werden 120 leeuwen gedood door Masaai veehouders rond het park. Als bekend is waar de leeuwen zich ophouden, kan het vee op tijd tegen de roofdieren worden beschermd. Dan hoeven de leeuwen niet worden afgeschoten.

Nuttig

Het zenderen van 5 leeuwen heeft al nuttige informatie opgeleverd. Zo blijken de dieren regelmatig uitstapjes buiten het park te maken, vooral in het regenseizoen. De gnoes en zebra's zijn dan vertrokken, dus zoeken de leeuwen een andere prooi. Dit is een gevaarlijke tijd voor het vee.

Voorlichting Masaai krijgers

Het onderzoek van De Iongh wordt gebruikt om voorlichting te geven aan lokale mensen. Deze Masaai krijgers leren hoe ze de leeuwen kunnen volgen, zodat ze veehouders kunnen waarschuwen als de roofdieren in de buurt komen en hen adviseren wat te doen.

Serengeti

Vergelijkbare conflicten tussen leeuwen en veehouders bestaan in de Serengeti. Leeuwenonderzoek kan hier eveneens uitkomst bieden. In het Amboseli Nationaal Park zijn inmiddels al veel minder leeuwen gedood, terwijl het vee goed tegen de roofdieren wordt beschermd.

Wie is Hans de Iongh?

Hans de Iongh (1951) is ecoloog en werkt sinds 1991 bij het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) van de Universiteit Leiden. Daar coŲrdineert hij onder meer onderzoek naar conflicten tussen grote zoogdieren en lokale bevolkingsgroepen in ontwikkelingslanden.

Fascinatie

Tijdens zijn studie aan de Universiteit Wageningen maakte De Iongh in 1976 voor het eerst kennis met de West-Afrikaanse savanne. Tijdens een stage in Nigeria ontstond zijn fascinatie voor de complexiteit en rijkdom van dit unieke ecosysteem en het belang ervan voor de mensen die er leven.

Samenwerking

In zijn leeuwenonderzoek werkt Hans de Iongh samen met onderzoekers van Kenya Wildlife Service, Pendjari Nationaal Park (Benin) en Waza Nationaal Park (Noord-Kameroen). FinanciŽle steun wordt gegeven door het Wereld Natuur Fonds, Prins Bernhard Natuurfonds en de stichting Leo.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)