Home

Oversteek Mara

Dit is het spannendste moment van de grote trek: de oversteek van de Mara-rivier. Aan de overkant van de rivier is voldoende voedsel te vinden voor alle gnoes. Het oversteken van de rivier is gevaarlijk. Veel gnoes belanden in de grote bek van een Nijlkrokodil. Anderen worden vertrapt, raken hun moeder kwijt, of verdrinken.

De Nijlkrokodil is een succesvol jager. Vlak onder het wateroppervlak zwemt hij ongezien dichterbij. Dan ineens slaat hij toe en trekt zijn slachtoffer naar dieper water en verdrinkt het.

Verrassing!

Als de duizenden gnoes de Mara-rivier oversteken ligt de Nijlkrokodil al klaar. Een gnoe is een uitstekende maaltijd. Ook tijdens het drinken zijn de gnoes niet veilig. Net onder het wateroppervlak zwemt de krokodil stilletjes naar de prooi. Plotseling duikt hij op en grijpt met zijn bek het slachtoffer beet. De krokodil trekt zijn slachtoffer naar dieper water en verdrinkt hem.

Kans

De kans dat een gnoe in de muil van een nijlkrokodil terechtkomt is 1 op 2.000. Dat is evenveel kans om als mens op de snelweg een ongeluk te krijgen.

Behalve aanvallen van een nijlkrokodil lopen de gnoes grote kans om vertrapt te worden door soortgenoten. Of ze raken uitgeput en verdrinken. Veel van deze dode dieren verdwijnen alsnog in een krokodillenmaag.

Draaierig

De nijlkrokodil heeft een typische manier om in het water een hap vlees uit zijn prooi te nemen. Zijn slachtoffer drijft los in het water en de krokodil kan zich er niet tegen afzetten. Daarom bijt hij zich op ťťn plek vast en draait om zijn as. Het vlees scheurt vanzelf los.

Flapjes

Terwijl hij met zijn prooi aan het worstelen is, moet de nijlkrokodil ervoor zorgen dat hij niet ook zelf verdrinkt. Speciale flapjes achterop zijn tong en op zijn verhemelte zorgen ervoor dat hij geen water binnenkrijgt, ook al staat zijn muil wijd open. Zolang het puntje van zijn snuit boven water uitsteekt kan hij door zijn neus blijven ademhalen.

nijlkrokodil

Bijtkracht

De kracht van een krokodillenkaak zit vooral in het dichtbijten. De spieren waarmee hij zijn bek opent zijn niet erg sterk. Daarom kan een mens gemakkelijk een krokodil de bek snoeren: een "Crocodile Hunter" heeft genoeg aan een stukje tape.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)