Home

Gevaarlijke tanden

schedel leeuw

Jachtgereedschap

Het kan de beste gnoe overkomen, slachtoffer worden van een roofdier. Vleeseters zijn gebouwd voor de jacht. Dankzij hun gevoelige zintuigen gaan weinig prooien onopgemerkt voorbij. Hun lenige en gespierde lichaam gebruiken ze voor kortere of langere achtervolgingen. Ze kunnen succesvol jagen. Met hun gebit kunnen ze het rauwe vlees goed verwerken.

Jagersgebit

Het gebit van vleeseters ziet er in grote lijnen hetzelfde uit. De hoektanden zijn groot, vooral in de bovenkaak. Ze zijn geschikt voor het vastgrijpen en doden van prooien.

Tussen de 2 hoektanden zitten per kaak 6 snijtanden voor het afhappen van vlees. Vervolgens is er een rij van meestal 5 knobbel- en knipkiezen om het vlees tot hapklare brokken te verwerken.

Gevlekte hyena

Met zijn krachtige kaken en steviggebouwde gebit is het geen grote toer voor de gevlekte hyena om vlees aan stukken te scheuren. Zijn kegelvormige kiezen malen zelfs de botten tot gruis. De witte kleur van hyenapoep is het stille bewijs van deze bijzondere eetgewoonte.

Wilde hond

Nadat de wilde hond een stuk vlees uit zijn prooi heeft gescheurd, is het te groot om door te slikken. De scherpe knipkiezen achterin zijn bek doen precies wat hun naam zegt: tijdens het kauwen knippen ze het vlees in kleinere stukjes.

Leeuw

De hoektanden van een leeuw zijn net dolken, ze dringen diep in het vlees door. Na het doden van zijn prooi bijt de leeuw met zijn snijtanden en knipkiezen stukken vlees af. Krachtige spieren, die aan de massiefgebouwde kaken zijn gehecht, helpen hierbij.

Cheeta

De cheeta heeft maar een klein koppie, dat veel weg heeft van onze poes thuis. De kaken en tanden van de cheeta zijn niet gebouwd voor grote bijtkracht of het losscheuren van vlees. In plaats daarvan zijn ze perfect voor een goed uitgekiende halsbeet waardoor zijn slachtoffer stikt.

Luipaard

Hoektanden, snijtanden, knobbelkiezen en knipkiezen: dat is de complete gereedschapskist in de bek van het luipaard. Nadat hij zijn prooi heeft gedood volgt het grove fileren. Grote brokken vlees verwerkt het luipaard met zijn knipkiezen tot kleinere stukjes en slikt ze daarna door.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)