Home

Synchronisatie

Geboortegolf

De zuidelijke grasvlakte van de Serengeti is de kraamkamer van alle gnoes. In februari worden in 3 weken tijd soms een half miljoen baby-gnoes geboren: een giga-geboortegolf. Dat alles tegelijk gebeurt is het gevolg van de gezamenlijke paringsperiode 8 maanden eerder.

Moedermelk

De moedergnoes krijgen in het zuiden van de Serengeti precies wat ze nodig hebben: gras van betere kwaliteit dan in het natte noorden. Door de langzame groei is het gras erg voedzaam. Bovendien leidt fosfor in het gras tot een goede melkkwaliteit.

Overdaad

De jonge kalfjes zijn een aantrekkelijke prooi voor roofdieren. Doordat ze met z'n allen tegelijk ter wereld komen is er maar een korte periode veel prooi beschikbaar. Te kort voor de roofdieren om zich voort te planten om gebruik te maken van deze overdaad. Het aantal roofdieren wordt daarom niet groter.

Overleven

Gnoekalfjes die te vroeg worden geboren hebben weinig overlevingskans. De kudde is dan nog in gebieden waar veel roofdieren zijn. Ook nakomertjes zijn in het nadeel. De crŤches waarin de jongen onder de hoede van volwassen dieren staan zijn dan uiteen gevallen. De jongen zijn daardoor een gemakkelijke prooi.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)