Home

Relatie grazer-gras

Grasrelatie

Gras en grazers hebben een bijzondere relatie met elkaar. Het gras verdedigt zich tegen begrazing met silica (kiezel), een harde stof die zorgt voor slijtage van het gebit van planteneters. Als antwoord hierop hebben planteneters een slijtvast gebit ontwikkeld. Met zijn snelle groeiwijze kan het gras toch een gemiddelde begrazing bijhouden. Gras en grazers zijn aan elkaar gewaagd.

Knabbelen

Grassen kunnen er goed tegen om te worden afgeknabbeld, ze groeien gewoon van onderaf weer aan. Bovendien blijft het gras door het grazen rijk aan voedingsstoffen. Zo zorgen de gnoes zelf voor een goede voedselvoorraad. Alleen moeten ze wel op tijd verder trekken, anders grazen ze alles kaal.

In de groei

Omdat de gnoe het gras steeds kort houdt, blijft het doorlopend in de groei. Groeiend gras bevat meer voedingsstoffen dan ouder en langer gras, wat weer gunstig is voor de gnoe.

Brand

Het korthouden van het gras is niet alleen gunstig voor de gnoe zelf maar ook voor de bomen. Kort gras vormt bij brand minder gevaar voor het overslaan van vuur naar de acaciabomen. Zo zijn ze beter beschermd tegen brand.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)