Home

Grassen

Energieleveranciers

De grassen en bomen op de Afrikaanse savanne vormen het begin van de voedselketen. Ze gebruiken de energie van de zon om met behulp van water en kooldioxide hun eigen voedsel te maken. Dat voedsel dient als energiebron voor alle dieren, zowel direct (bij planteneters) als via een omweg (bij vleeseters).

Groene Serengeti

Hoewel het lijkt alsof overal op de Serengeti dezelfde grassen en bomen groeien is dat niet zo. De voedingsstoffen in de bodem, de hoeveelheid water, de planteneters en de vuren bepalen wat er waar groeit. De Afrikaanse savanne is nergens gelijk.

Mozaiek

De soortenrijkdom van de grassen op de Serengeti is enorm. Er groeien zon 30 tot 60 soorten grassen, waarvan er 6 tot 10 algemeen zijn. Als gevolg van onder meer de bodemsamenstelling, de regenval en de invloed van grazende dieren is er grote dynamiek in de plantengroei. De savanne bestaat uit een mozaÔek van verschillend groen.

Kwaliteitsgras

Het gras op de Serengeti is niet overal even voedzaam. Grassen op een droge plek zijn vaak voedzamer dan grassen op natte plaatsen. Daarom is de grasvlakte in het zuiden, waar het wegens de droogte traag groeit, gezonder dan in het nattere noorden. Gnoes hebben een neus voor het zuidelijke kwaliteitsgras en keren er altijd weer naar terug.

Bomen

Grassen die onder acaciabomen groeien zijn extra gezond voor de gnoe. De bomen stelen het water van de grassen, waardoor deze langzamer groeien en voedzamer zijn. Toch blijft er genoeg water voor de grassen over om te overleven. De boomwortels pompen vooral 's nachts dieper grondwater op, waarmee ze ook het gras van water en voedingstoffen voorzien.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)