Home

Westelijke Witbaardgnoe

Namen

Nederlandse naam: Westelijke Witbaardgnoe
Engelse naam: Western White-bearded Wildebeest
Wetenschappelijke naam: Connochaetes taurinus mearnsi

Uiterlijke kenmerken

  • Gewicht:
    mannetje 165 - 274 kg
    vrouwtje 140 - 204 kg
  • Grootte / lengte:
    kop-romplengte 1,70 - 2,40 m
    staartlengte†0,60 - 1,00 m

De witbaardgnoe is donker blauwgrijs van kleur, met zwarte manen en een witte baard. De kop is lang en smal. Het lichaam is stevig van voren, en veel slanker naar achteren toe. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben hoorns.

Levenswijze

  • Voedsel:†korte grassen
  • Vijanden:†leeuw, luipaard, cheeta, hyena, wilde hond en nijlkrokodil
  • Dag- / nachtdier:†beide, graast ook 's nachts

Aanpassingen levensstijl

  • Brede bek met beweeglijke lippen en voorin een brede rij snijtanden. Achterin zitten maalkiezen om mee te herkauwen.
  • Klieren in de voorste hoeven om een geurspoor achter te laten en oogklieren die geurstoffen maken om het territorium mee te markeren.

Levensloop

  • Na een draagtijd van 8-9 maanden wordt 1 kalf geboren, dat na enkele minuten kan staan en rennen. Jongen worden 6-12 maanden gezoogd.
  • Mannetjes zijn na 3-4 jaar volwassen en geslachtsrijp, vrouwtjes iets eerder.
  • Ze worden ongeveer 20 jaar.

Sociaal gedrag

Gnoes leven in gemengde kudden, maar sommige kudden bestaan alleen uit mannetjes. In het droge seizoen komen vele kudden samen.
Ze stoten herhaaldelijk kreten uit, die klinken als "neuh".

Paargedrag

Het mannetje bakent tijdens de paringstijd een tijdelijk territorium af met mest, urine en geurstoffen en laat daarbinnen alleen vrouwtjes toe. Bij deze territoriale mannetjes is de frequentie van de uitgestoten kreten twee keer zo hoog dan normaal.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)