Home

Luipaard

Namen

Nederlandse naam: Luipaard
Engelse naam: Leopard
Wetenschappelijke naam: Panthera pardus

Uiterlijke kenmerken

  • Gewicht:†65 - 80 kg
  • Grootte / lengte:
    kop-romplengte†1,30 - 1,90 m
    staartlengte 1,10 - 1,40 m

Het luipaard is een sluwe kat. Stoer gebouwd en heel lenig. De klauwen zijn intrekbaar. De bruingele vacht met een patroon van rozetachtige vlekken geeft een goede schutkleur.

Levenswijze

  • Voedsel: vlees
  • Vijanden:†leeuw, gevlekte hyena
  • Dag- / nachtdier: jaagt meestal s nachts

Aanpassingen levensstijl

  • Grote bijtkracht en aangepast gebit voor het doodbijten van een prooi en het verknippen van vlees.
  • Goed gezichtsvermogen, prima reukzin en scherp gehoor.
  • Kunnen 60-70 km per uur halen.

Levensloop

  • Na een draagtijd van 3-4 maanden worden 2-5 jongen blind geboren in een hol of een boomspleet. De zoogtijd is 3 maanden.
  • Na 2-4 jaar zijn de jonge luipaarden volwassen en geslachtsrijp.
  • Ze kunnen 20 jaar oud worden.

Sociaal gedrag

Luipaarden leven alleen. Het territorium van een mannetje overlapt met de territoria van een aantal vrouwtjes. Ze communiceren door te grommen.
Het luipaard is sterk en behendig. Een prooi, die vaak even zwaar is als hijzelf, sleept het een boom in, zodat vijanden deze niet kunnen stelen.

Paargedrag

Elke 2,5 jaar is een vrouwtje paringsbereid en vechten mannetjes om haar. Mannetjes gebruiken een luide, zagende roep om rivalen op afstand te houden. Het paargedrag lijkt wel wat op dat van onze huiskat.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)