Home

Leeuw

 

Namen

Nederlandse naam: Leeuw
Engelse naam: African Lion
Wetenschappelijke naam: Panthera leo

Uiterlijke kenmerken

  • Gewicht:
    mannetje 150 - 250 kg
    vrouwtje 120 - 182 kg
  • Grootte / lengte:
    kop-romplengte 1,40 - 2,00 m
    staartlengte 0,67 - 1,00 m

De leeuw is een sterk gebouwde kat met een grote kop en dikke poten. De vacht is beigebruin en de lange staart heeft een kwast aan het uiteinde. Er is een duidelijk verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Mannetjes hebben een imposante krans van zwartbruine manen rond de kop en nek.

Levenswijze

  • Voedsel: vlees, aas
  • Vijanden: geen
  • Dag- / nachtdier: jaagt meestal 's nachts

Aanpassingen levensstijl

  • Sterk gebit met grote hoektanden voor het doden van prooi en verknippen van vlees.
  • Aangepaste ogen voor jagen in de nacht.
  • Intrekbare klauwen tegen overmatig afslijten.

Levensloop

  • Na een draagtijd van ongeveer 3,5 maand worden 2-6 jongen geboren. De jongen worden 6-7 maanden door meer vrouwtjes gezoogd.
  • Jonge leeuwen zijn na 5-6 jaar volwassen en na 3-4 jaar geslachtsrijp.
  • Mannetjes kunnen 12-16 jaar oud worden. Vrouwtjes 15-18 jaar.

Sociaal gedrag

Leeuwen hebben een ingewikkeld sociaal systeem. Ze leven in troepen van vrouwtjes met hun welpen en 1-3 volwassen mannetjes in een territorium gemarkeerd met urine. Likken, met de koppen tegen elkaar wrijven en brullen zijn vormen van communicatie. De jacht gebeurt door groepen vrouwtjes die nauw samenwerken .

Paargedrag

Als een leeuwin krols is, kan ze met meer mannetjes paren en doet dat een aantal dagen lang 20-40 keer per dag. Als een mannetje een troep overneemt, doodt hij de welpen. Dit maakt de vrouwtjes snel weer krols, zodat hij zijn eigen nakomelingen kan verwekken.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)