Home

Grant Zebra

Namen

Nederlandse naam: Grant Zebra
Engelse naam: Grant's Zebra
Wetenschappelijke naam: Equus quagga boehmi

Uiterlijke kenmerken

  • Gewicht: 200 - 300 kg
  • Grootte / lengte:
    kop-romplengte 1,90 - 2,40 m
    staartlengte 0,47 - 0,57 m

De Grant zebra heeft een witte tot gelige vacht met zwarte strepen die helemaal tot op de buik en tot aan de hoeven doorlopen. Daartussen zitten soms lichte schaduwstrepen. De manen zijn kort en staan rechtop. De staart heeft een pluizig kwastje aan het uiteinde.

Levenswijze

  • Voedsel: lange grassen
  • Vijanden:†leeuw, gevlekte hyena, luipaard, wilde hond, cheeta
  • Dag- / nachtdier: dagdier

Aanpassingen levensstijl

  • Eťntenig, om snel te kunnen lopen.
  • Scherpe snijtanden in boven- en onderkaak voor het afscheuren van gras en kiezen met hoge kronen, omdat die door het kauwen van gras flink slijten.

Levensloop

  • Na een draagtijd van ongeveer 1 jaar komt 1 veulen ter wereld. Dit wordt 6 maanden gezoogd en is na 12 maanden onafhankelijk.
  • Jonge zebra's zijn na 3 jaar volwassen en geslachtsrijp.
  • Ze kunnen 25 jaar oud worden.

Sociaal gedrag

Grant zebra's leven in kudden van ongeveer 6 merries met veulens en 1 hengst. Hengsten leven alleen of in kleine kudden. Ze communiceren met een typisch balkend hinniken en verzorgen elkaars uiterlijk door elkaar met de snijtanden te beknabbelen. Dit versterkt hun band.

Paargedrag

Zodra een merrie geslachtsrijp is geworden, neemt ze een kenmerkende houding aan, waarna hengsten vechten om haar te dekken. Ze blijft levenslang bij de overwinnaar, die haar hengstigheid voortaan afleidt uit geurstoffen (feromonen) in haar mest en urine.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)