Home

Cheeta (jachtluipaard)

Namen

Nederlandse naam: Cheeta (jachtluipaard)
Engelse naam: Cheetah
Wetenschappelijke naam: Acinonyx jubatus

Uiterlijke kenmerken

  • Gewicht: 39 - 65 kg
  • Grootte / lengte:
    kop-romplengte†1,10 - 1,40 m
    staartlengte 0,65 - 0,80 m

De cheeta is bijna griezelig slank en heel lang. De poten zijn lang en dun met zoolkussens. De lange staart zorgt voor een goed evenwicht bij het rennen. De vacht is beigebruin met ronde vlekken.

Levenswijze

  • Voedsel:†vlees
  • Vijanden:†leeuw, gevlekte hyena
  • Dag- / nachtdier:†dagdier

Aanpassingen levensstijl

  • Heeft geen intrekbare klauwen en een buigzame wervelkolom, waardoor het cheeta krachtig kan afzetten en wel 112 km per uur haalt. Het is het snelste landdier.
  • Uitstekend gezichtsvermogen en ogen voor in de kop om goed afstanden in te schatten.

Levensloop

  • Na een draagtijd van 3 maanden worden 2-5 jongen blind geboren. Ze worden 6 weken gezoogd.
  • Vrouwtjes zijn na 20-24 maanden volwassen en geslachtsrijp, mannetjes na 12 maanden.
  • Ze kunnen 10-12 jaar oud worden

Sociaal gedrag

Vrouwtjes leven alleen of met hun jongen, terwijl mannetjes vaak in familiegroepen leven. Mannetjes zijn erg territoriaal en in groepen verdedigen ze uitgestrekte oppervlakten, die ze afbakenen met urine.
Ze communiceren met geluid dat op tsjilpen lijkt.

Paargedrag

Als een vrouwtje krols is, vechten de mannetjes met elkaar om het recht met haar te paren. Deze gevechten zijn nooit gewelddadig. Het paargedrag is enigszins vergelijkbaar met dat van de huiskat.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)