Home

Vlammenritme

Brandende grassen

De lucht is vol met zwarte rook, de vlammen laaien hoog op. Het vuur lijkt alles om zich heen te vernietigen. De branden zijn een natuurlijk verschijnsel op de Afrikaanse savanne, maar soms worden ze aangestoken door mensen. Door de stammen die er wonen om de ziekteoverbrengende teken te vernietigen. Of door de natuurbeheerders om te voorkomen dat de vuren te veel vernietigen.

Het vuur is belangrijk voor het behouden van de graslanden. Er is een wankel en lastig te doorgronden evenwicht tussen de branden, de grazers en het savannelandschap.

Aangepast aan het vuur

De plantengroei van de Serengeti kan prima tegen het vuur. Grassen groeien niet vanaf de top. Het groeipunt ligt tegen de grond en raakt niet beschadigd tijdens de branden. Zodra de grassen gaan verdrogen sturen ze hun voedselvoorraad naar de wortels, waar het veilig is voor het vuur. Als de branden voorbij zijn, groeien de grassen gewoon weer uit.

Ook bomen zoals de acacia kunnen branden weerstaan. Ze hebben een schors die hen tegen het vuur beschermt. Jonge acaciabomen zijn wel kwetsbaar. Als de grassen niet goed zijn afgegraasd ontstaan er te hete vuren. Jonge acaciabomen komen dan in de problemen om goed op te groeien. Ze zitten dan een zogenaamde 'firetrap'. Bij een voldoende nat jaar kunnen de jonge acacia's genoeg groeien om zelfs de hete vuren te weerstaan.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)