Home

Seizoenen

Nat en droog

In de Serengeti bepaalt de regenval het ritme van de seizoenen. Er zijn twee natte en twee droge tijden per jaar. Ze wisselen elkaar af en duren niet allemaal even lang.
Als de regen komt krijgt de Afrikaanse savanne een opfrisbeurt. De grassen en bomen worden weer groen en voedzaam voor de planteneters. Het is een tijd van overvloed. De droge tijden zijn moeilijker om te overleven, vooral als de regenperiode later komt dan gewoonlijk.

Lange en korte regentijd

De regentijd is opgesplitst in twee perioden: de lange regentijd duurt van maart tot en met mei, de korte regentijd valt in november en december.
De lange regentijd komt altijd, maar de korte regentijd slaat weleens een keertje over. Dan lopen de twee droge seizoenen in elkaar over en hebben de bewoners van de Serengeti het moeilijk. Vooral bomen hebben last van extra lange droogte.

Feiten

  • De gemiddelde hoeveelheid neerslag in de Serengeti is 600 tot 800 mm per jaar. Dat is ongeveer evenveel als in Nederland.
  • De meeste regen valt op de noordelijke bosvlakten, nabij de Mara-rivier.
  • In het natte seizoen voelt de warmte plakkerig aan, de relatieve vochtigheid is dan 40%. In de droge tijd is dat 15%.
  • Oktober is de warmste maand. Op de laagvlakte kan de temperatuur dan tot 30 °C oplopen, in hogere delen wordt het maximaal 24 °C.
  • Juli is de koudste maand. De temperatuur daalt dan tot 13 °C.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)