Home

Dag-en-nachtritme

Dag en nacht duren in de Serengeti ongeveer even lang. Over het hele jaar worden ze maar zo'n 11 minuten langer of korter.

Dag

Zodra de zon opkomt beginnen de planten met hun fotosynthese: het chemische proces waardoor ze op zonne-energie kunnen leven. Planten maken hun eigen voedsel en staan daarmee aan de basis van de voedselketen.
De gnoe voedt zich met de grassen. Meestal tijdens de dag, maar ook in de nacht bij volle maan zijn gnoes aan het grazen. Ze doen dat zorgvuldig zodat ze de grasvlaktes niet overbegrazen.

Nacht

In de nacht nemen de gnoes vaak hun rust. In nette rijen liggen ze achter elkaar, zodat ze bij gevaar meteen kunnen vluchten en elkaar niet voor de voeten lopen. Echt slapen doen gnoes niet. Ze herkauwen hun voedsel om meer voedingsstoffen uit hun plantenmaaltijd te halen. Het herkauwen gebeurt ook overdag en geeft de gnoes de nodige rust.

Actie in de nacht

Sommige dieren van de Serengeti komen juist in de nacht tot actie. Hyena's en veel katachtigen bijvoorbeeld, gaan 's nachts op jacht. De ogen zijn aangepast aan het donker en geven bij weinig licht nog scherp zicht. Samen met een goed hoor- en reukvermogen kunnen ze de prooien in de nacht te pakken nemen.

Door: Manon Laterveer - de Beer (2008)