Home

Uitgestorven vleeseters

Vondsten van vleesetende zoogdieren in Messel zijn uiterst zeldzaam. Eigenlijk zijn er twee verschillende groepen. De ene groep vertegenwoordigt de echte vleeseters uit de orde van de Carnivoren. Die zijn verwant aan de honden en katten van tegenwoordig. De andere groep zijn de zogenoemde niet-echte vleeseters, van de orde van de Creodonten. De groepen zagen er hetzelfde uit en hadden dezelfde prooien, maar waren toch op belangrijke punten verschillend.

Klik op het plusje voor een grotere foto

Twee soorten creodonten zijn bekend uit Messel. De soort Lesmesodon behnkeae kan worden beschouwd als de vondst van de eeuw. Maar ťťn exemplaar ter wereld is bekend. Het individu was niet volgroeid; hij had zijn melktanden nog. Zijn lichaamskenmerken zijn tot in het kleinste detail bewaard gebleven. Vooral de dikke, borstelige staart is bijzonder. Zoiets is nooit eerder bij een andere creodont gevonden.

Klik op het plusje voor een grotere foto

Van de creodont Lesmesodon edingeri zijn vier exemplaren gevonden. Ook dit zijn allemaal jonge dieren. Gezien de verhoudingen in hun lichaam, waren beide soorten creodonten kleine en behendige diertjes die, als ze eenmaal volgroeid waren, leefden op de bodem van het bos. Daar joegen ze op ongewervelde en kleine gewervelde dieren in de bodembegroeiing. Ze vulden hun dieet aan met fruit.