Home

Slangen en skink-achtige hagedissen

Klik op het plusje voor een grotere foto

De hagedis Placosauriops abderhaldeni is lid van de familie van pootloze hagedissen of hazelwormen (Anguidae), ook al zijn bij de fossiele soort de voor- en achterpoten duidelijk zichtbaar. Zelfs op het eerste gezicht is hij indrukwekkend vanwege zijn schild van vele rechthoekige benige platen (osteodermen) die het gehele hoofd en lichaam bedekken. Deze platen zijn losjes met elkaar verbonden en kunnen langs elkaar bewegen, waardoor het dier meer flexibiliteit krijgt. De kaken zijn stevig gebouwd en hebben sterke tanden met stompe kronen voorin. Dit type tanden is speciaal geschikt voor het kraken van prooien met een harde schaal, zoals slakken en harde insecten.

 

Klik op het plusje voor een grotere foto

Ophisauriscus quadrupes behoort ook tot de pootloze hagedissen (Anguidae). Hij lijkt geen poten te hebben, maar overblijfselen van voor- en achterpoten zijn op röntgenfotos duidelijk zichtbaar. Zulke poten konden niet worden gebruikt bij de voortbeweging. De soort uit Messel, die erg lijkt op zijn verwanten die tegenwoordig leven, moet zich hebben voortbewogen als een slang, kronkelend over de bosbodem.  Ook in zijn voedselpatroon verschilde Ophisauriscus weinig van de huidige pootloze hagedissen. De kaken waren uitgerust met brede, sterke tanden die zeer effectief waren bij het kraken van slakken en insecten.

Nu levende skinks  (Scincidae) zijn de meest diverse familie uit de orde Squamata (schubreptielen). In Messel waren ze uiterst zeldzaam en alleen bekend uit enkele vondsten die nog niet in detail geïdentificeerd zijn.