Home

Kleine en jonge vissen

De visfauna van het Messelmeer bestaat voornamelijk uit jongen in de eerste paar jaren van hun leven. Die hadden waarschijnlijk de voorkeur voor ondiep water dicht bij de kustlijn.

Klik op het plusje voor een grotere foto

Thaumaturus intermedius is een primitief lid van de Teleostei (moderne beenvissen). Zij leefden waarschijnlijk in het oppervlaktewater dicht bij de oever en in de bovenste zone van het open Messelmeer. Daar joegen ze op kleine kreeftachtigen en larven van bepaalde waterinsecten.

Klik op het plusje voor een grotere foto

Vondsten van Rhenanoperca minuta bestaan ook vooral uit kleine, jonge individuen. Blijkbaar waren zij al echte specialisten. De massieve maaltanden in hun keelholte zijn gelijk aan die van de nu levende soorten met kraaktanden. Normaliter is dat een aanwijzing voor een dieet van prooien met een harde schaal, zoals slakken en kreeftachtigen. Toch waren zelfs kleine individuen al kannibalen die zich voedden met nog jongere exemplaren van hun eigen soort. Maar er waren ook al exemplaren die blijkbaar een voorkeur hadden voor larven van geleedpotigen.