Home

Roodscheendoek

Twee op een

Sociaal gedrag

De roodscheendoek leeft in samengestelde groepen van mannetjes, vrouwtjes en hun jongen. Daarbij is de verhouding van vrouwtjes op mannetjes twee op een. Beide geslachten hebben zo hun eigen manier om bepalen wie er het hoogst in rang staat. De mannetjes zijn de baas over de vrouwtjes. Bij het bereiken van de volwassen leeftijd zoeken de dieren een nieuwe groep op. Zo wordt inteelt voorkomen.

Levenswijze

De roodscheendoek is een vegetariŽr die in het tropisch regenwoud leeft. Hoog in de boomkruinen voedt hij zich overdag met bladeren, knoppen en vruchten. 's Nachts zoekt hij een veilig plekje in de bomen om te slapen.

Taxonomie

soort Pygatrix nemaeus
geslacht Doeks†
familie Meerkatachtigen
parvorde

Apen van de Oude Wereld

orde Primaten

Verspreiding

AziŽ: Vietnam en†Laos.

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild††(Cites -Appendix 1).

Door: Manon Laterveer - de Beer