Home

West-Afrikaanse rode franjeaap

Trouwe vlooimaatjes

Sociaal gedrag

Bij de meeste apensoorten zijn het de mannetjes die bij volwassenheid de geboortegroep verlaten, bij de West-Afrikaanse rode franjeaap zijn dat juist de vrouwtjes. Onderling hebben de vrouwtjes zo hun favoriete vlooimaatje en als er eentje besluit te vertrekken betekent dit dat de ander meegaat. Deze franjeaap valt soms ten prooi aan chimpansees en trekt daarom voor de veiligheid vaak op met andere apensoorten zoals de roodkopmangabey en de dianameerkat. De maximale groepsgrootte van de West-Afrikaanse rode franjeaap bedraagt tachtig dieren.

Levenswijze

De West-Afrikaanse rode franjeaap is een kieskeurige bladeter. Afhankelijk van de boomsoort gebruiken ze alleen de bladsteel of de toppen. Verder eten ze ook scheuten, bloemen en vruchten. Bij voorkeur leven ze in regenwouden die het hele jaar door groen zijn, maar ze zijn ook in drogere bladverliezende bossen te vinden net zoals in rivierbossen en op de savanne. De bomen verlaten ze nooit.

Taxonomie

soort Piliocolobus badius
geslacht Rode Franjeapen†
familie Meerkatachtigen
parvorde

Apen van de Oude Wereld

orde Primaten

Verspreiding

Afrika: Van†Senegal tot Ghana.

Bedreigd of niet

Kritisch bedreigd in het wild als Procolobus badius waldroni , bedreigd als†Piliocolobus badius badius en†Piliocolobus badius temmincki††(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer