Home

Lampongaap

Zo moeder, zo dochter

Sociaal gedrag

Bij de lampongaap hangt de rangorde bij de vrouwtjes af van wie hun moeder is. Moeders die hoog in aanzien staan hebben dochters die ook behoorlijk wat voor het zeggen hebben. Mannetjes lampongapen verlaten zodra ze volwassen worden hun geboortegroep. Ze trekken er alleen op uit totdat ze aansluiting bij een andere groep vinden. In hetzelfde leefgebied van de lampongapen komen ook withandgibbons voor. Beide apensoorten eten hetzelfde voedsel en zijn dus concurrenten van elkaar.

Levenswijze

De lampongaap leeft in bossen langs de kust, in het laagland, in moerassen maar ook in droge gebieden en in bergbossen tot zeventienhonderd meter hoogte. Hij heeft een gevarieerd menu dat bestaat uit plantaardig materiaal zoals vruchten, zaden, bladeren, knoppen en bloemen maar ook uit paddenstoelen en kleine dieren zoals insecten, jonge vogels en rivierkrabben. Zijn voedsel zoekt hij zowel op de grond als tussen de bomen. Slapen doet hij veilig met zijn groep in de boom.

Taxonomie

soort Macaca nemestrina
geslacht Makaken†
familie Meerkatachtigen
parvorde

Apen van de Oude Wereld

orde Primaten

Verspreiding

AziŽ:†MaleisiŽ, Borneo, Sumatra en Banka (IndonesiŽ) en Thailand.

Bedreigd of niet

Kwetsbaar†in het wild†(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer