Home

Java-aap

Kies je eigen vrienden

Sociaal gedrag

De Java-aap kan in flinke groepen voorkomen; tot honderd mannetjes en vrouwtjes bij elkaar. Doorgaans bestaat een groep uit tien tot vijftig dieren. In vergelijking met andere makakensoorten hebben mannelijke Java-apen niet zo'n duidelijke hiŽrarchie. Zodra ze op vier tot vijfjarige leeftijd volwassen worden trekken ze weg om zich bij een andere groep aan te sluiten.
Gezien de flinke omvang van de groep waarin Java-apen leven zijn er vaak veel jongen. Om te spelen zoeken leeftijdsgenootjes elkaar op, waarbij ze rekening houden met uit welk milieu ze komen. Vooral jongen van vaders en moeders die in hoog aanzien staan brengen veel speeltijd met elkaar door. Tot hun tweede levensjaar spelen jongen bij voorkeur met een aapje van hetzelfde geslacht.

Levenswijze

Java-apen kunnen uitstekend zwemmen. Ze leven dan ook in de buurt van water; in bossen langs rivieren, mangroven, kusten of in moerasbossen. Overdag gaan Java-apen op zoek naar voedsel, dat voor het grootste deel bestaat uit fruit, aangevuld met zaden, knoppen, bladeren maar ook kleine dieren zoals insecten, krabben en kikkers. Java-apen brengen hun leven grotendeels in de bomen door.


Taxonomie

soort Macaca fascicularis
geslacht Makaken†
familie Meerkatachtigen
parvorde

Apen van de Oude Wereld

orde Primaten

Verspreiding

AziŽ: Van Birma tot Borneo, Timor,†Filipijnen en de Nicobar eilanden.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd in het wild, laag risicosoort†(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer