Home

Grijswangmangabey

Groot en indrukwekkend

Sociaal gedrag

De grijswangmangabey leeft in groepen van zes tot achtentwintig dieren, zowel mannetjes als vrouwtjes. De mannetjes maken indruk op elkaar door hun schouderharen op te zetten waardoor ze groter lijken. Dat gebeurt bij confrontaties van mannetjes binnen de groep, maar ook als verschillende groepen grijswangmangabeys elkaar bij de grenzen van hun leefgebied tegenkomen. Grijswangmangabeys leven in gemengde groepen met meerkattensoorten zoals de roodstaartmeerkat.

Levenswijze

Overdag houden grijswangmangabeys zich op in de bomen van het tropisch regenwoud of in halfbladverliezende bossen en vloedbossen langs rivieren. Daar zoeken ze naar vruchten, waarbij hun voorkeur uitgaat naar vijgen. Ook eten ze bladeren, bloemen en een enkele dierlijke prooi zoals reptielen. Grijswangmangabeys verlaten de bomen alleen om te drinken.

Taxonomie

soort Lophocebus albigena
geslacht Mangabeys†
familie Meerkatachtigen
parvorde

Apen van de Oude Wereld

orde Primaten

Verspreiding

Afrika: Nigeria, Kameroen, Republiek Congo, Gabon, Equatoriaal Guinee, Angola, Democratische Republiek van Congo.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd in het wild, laag risicosoort†(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer