Home

Bruine wolaap

Moeite met acceptatie

Sociaal gedrag

Mannetjes van de bruine wolaap blijven in de groep waarin ze geboren zijn. Wat hun plek in de rangorde is hangt af van hun leeftijd. De vrouwtjes verlaten wanneer ze volwassen zijn hun geboortegroep en werken zich met moeite bij een andere groep naar binnen. Ze worden niet zomaar door de andere vrouwtjes geaccepteerd. Als er ruzies tussen groepen bruine wolapen ontstaan lossen ze dit op door naar elkaar te roepen, lichamelijk geweld gebruiken ze niet. De bruine wolaap is nauw verwant aan de gewone wolaap.

Levenswijze

De bruine wolaap is overdag actief en voedt zich dan met bladeren, vruchten, zaden en nectar. Slapen doet hij - net als eten - in de boomkruinen, ver weg van de grond waar roofdieren rondlopen. Zijn leefomgeving is het tropisch regenwoud, bij voorkeur delen die zijn overstroomd. De lange staart van de bruine wolaap doet dienst bij het slingeren door de bomen. Hij slaat de staartpunt - die haarloos is en extra grip heeft - om de takken als een soort vijfde ledemaat.

Taxonomie

soort Lagothrix poeppigii
geslacht Wolapen
familie Kapucijnaap-achtigen
parvorde

Apen van de Nieuwe Wereld

orde Primaten

Verspreiding

Zuid-Amerika: Ecuador.

Bedreigd of niet

Kwetsbaar†in het† wild†(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer