Home

Gewone wolaap

Man zoekt man, vrouw zoekt vrouw

Sociaal gedrag

Een groep wolapen kan uit wel zeventig dieren bestaan. De groep blijft niet constant bij elkaar maar splitst soms in kleinere groepjes op om later weer samen te komen. De mannetjes en vrouwtjes zoeken liever elkaars gezelschap op dan dat ze met de andere sekse omgaan. Ontmoetingen tussen verschillende groepen verlopen zonder incidenten; de wolaap is een vreedzame soort.

Levenswijze

De wolaap leeft in onaangetaste tropische regenwouden, vaak in gebieden die overstroomd zijn. Het is een strikte vegetariŽr; op zijn menu staan bladeren, vruchten, nectar en zaden. Als typische boombewoner heeft de wolaap veel profijt van zijn lange staart. Deze gebruikt hij als vijfde ledemaat bij het slingeren van tak naar tak. Voor extra houvast is de binnenkant de het staartpunt kaal.

Taxonomie

soort Lagothrix lagotricha
geslacht Wolapen
familie Grijpstaartapen
parvorde

Apen van de Nieuwe Wereld

orde Primaten

Verspreiding

Zuid-Amerika: BraziliŽ, Colombia, Peru en Ecuador.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd†in het† wild, laag risicosoort†(Cites -Appendix 1).

Door: Manon Laterveer - de Beer