Home

Witbaardfranjeaap

Intimiderend geschreeuw

Sociaal gedrag

Witbaardfranjeapen leven met hooguit zestien dieren bij elkaar, zowel mannetjes als vrouwtjes. Als ze roofdieren tegenkomen zetten de mannetjes een luide keel op om ze weg te jagen. Ook zijn mannetjes witbaardfranjeapen erg luidruchtig in de communicatie met groepsleden van hetzelfde geslacht. Bij ontmoetingen tussen groepen gaat het er een stuk minder rumoerig aan toe. Na goedschikse verkenningen van elkaar vervolgen de dieren hun eigen weg.

Levenswijze

Hoewel witbaardfranjeapen bij voorkeur in de boom leven deinzen ze er niet voor terug om bij verspreid liggende stukjes bos een afstand over de grond af te leggen. De dieren komen voor op savannen en in vochtige laaglandbossen en bladverliezende bossen die langs rivieren groeien. Hun menu bestaat uit (jonge) bladeren, vruchtenpulp en zaden.

Taxonomie

soort Colobus vellerosus
geslacht Zwartwitte Franjeapen
subfamilie Blad of Slankapen
parvorde

Apen van de Oude†Wereld

orde Primaten


Verspreiding:

Afrika: Van†Ivoorkust tot Nigeria.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd†in het† wild, laag risicosoort†(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer