Home

Zwarte franjeaap

Meeliften om de veiligheid

Sociaal gedrag

Zwarte franjeapen leven in samengestelde groepen tot dertig mannetjes en vrouwtjes, waarbij de vrouwtjes doorgaans in de meerderheid zijn. Ze sluiten zich vaak aan met andere apensoorten, zoals meerkatten. Het meeliften doen ze waarschijnlijk om de veiligheid; twee paar ogen zien tenslotte meer dan ťťn. Hoe eerder een roofdier wordt opgemerkt, hoe sneller de dieren zich uit de voeten kunnen maken.
Zodra jonge mannetjes van de zwarte franjeaap voor zichzelf kunnen zorgen verlaten ze de groep waarin ze zijn geboren. Vrouwtjes zijn honkvast en blijven bij elkaar. Ze werken veel samen en vlooien elkaar langdurig en vaak.

Levenswijze

De zwarte franjeaap leeft in de bomen van het tropisch regenwoud. Daar voedt hij zich met jonge bladeren, bloemen en knoppen. Vanwege het lage voedingsgehalte van zijn plantaardig dieet spaart de zwarte franjeaap zijn energie door het grootste deel van de dag te slapen. Slechts een kwart van zijn tijd besteedt hij aan het zoeken naar voedsel.

Taxonomie

soort Colobus satanas
geslacht Zwartwitte Franjeapen
subfamilie Blad of Slankapen
parvorde

Apen van de Oude†Wereld

orde Primaten

Verspreiding:

Afrika: Gabon, Equatoriaal Guinee,†Kameroen en†Republiek Congo.

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild als Chiropotes satanas satanas†(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer