Home

Westelijke franjeaap

Alleenstaande moeders

Sociaal gedrag

De westelijke franjeaap leeft in groepen mannetjes en vrouwtjes van in totaal vijf tot 21 dieren bij elkaar. De vrouwtjes hebben onderling veel contact en staan alleen in de opvoeding. Vaders helpen niet bij de zorg voor hun jongen. Mannetjes in de groep hebben een duidelijke rolverdeling in wie er de baas is. Zodra ze een andere groep tegenkomen maken ze een hoop herrie, wat vooral bedoeld is om elkaar op een afstand te houden zodat het niet tot een aanvaring komt.

Levenswijze

Westelijke franjeapen leven in de jungle, waar ze zich hoog boven de grond voeden met bladeren en zaden. Hun handen hebben slechts vier vingers; op de plek van hun duim zit slechts een knobbeltje en een nagel. Door deze bouw vormen hun handen een soort haak, wat het grijpen en loslaten van takken gemakkelijker maakt. Om het vegetarische dieet te kunnen verteren hebben franjeapen meerdere magen, net als een koe. Hun voedsel bevat weinig energie, waardoor de franjeapen er een rustig bestaan op nahouden.

Taxonomie

soort Colobus polykomos
geslacht Zwartwitte franjeapen
subfamilie Blad of Slankapen
parvorde

Apen van de Oude†Wereld

orde Primaten

Verspreiding:

Afrika: Van Gambia tot†Ivoorkust.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd†in het† wild, laag risicosoort†(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer