Home

Zoeken

Zoek in 4603 artikelen


    Malbrouck

    Bemoederen helpt

    Sociaal gedrag

    Jonge malbrouckvrouwtjes die helpen met het grootbrengen van de jongen van een ander blijken later zelf betere moeders te zijn. Althans, zo bleek uit onderzoek naar deze apensoort in gevangenschap. Of de vrouwtjes hetzelfde succes in het wild hebben is niet bekend. De malbrouck is een meerkattensoort die met mannetjes en vrouwtjes in ťťn groep samenleven, wel tot ruim zeventig dieren bij elkaar.

    Levenswijze

    De malbrouck leeft in laagland moerasbossen, in savannebos en in bergbossen tot 4.500 meter hoogte. Hij is overdag actief en houdt zich zowel in de bomen op als op de grond. Zijn voedsel wisselt per seizoen en bestaat uit vruchten, zaden, bladeren en kleine ongewervelde dieren, reptielen, vogels en kleine zoogdieren.

    Taxonomie

    soort Chlorocebus cynosurus
    geslacht †Groene meerkatten
    familie †Meerkatachtigen
    parvorde

    †Apen van de Oude†Wereld

    orde †Primaten

    Verspreiding

    Afrika: Van Democratische Republiek van Congo†tot NamibiŽ enZambia.

    Bedreigd of niet

    Niet bedreigd†in het† wild†(Cites -Appendix II).

    Door: Manon Laterveer - de Beer