Home

Baardsaki

Een aap met een staartje

Sociaal gedrag

Het temperament van de baardsaki zit in zijn staart. Zodra hij opgewonden raakt zwaait hij er nadrukkelijk mee in het rond. In rust zit de baardsaki†met zijn staart naar beneden. Staand draagt hij zijn staart boven zijn rug, net als een kat. Baardsaki's leven in groepen van tien tot dertig dieren bij elkaar, zowel mannetjes als vrouwtjes. Ze verplaatsen zich als groep tussen voedselgebieden, maar zodra ze voedsel hebben gevonden splitsen ze op. Zo vermijden ze dat ze elkaar het lekkers voor de neus wegkapen. Achterblijvende baardsaki's sluiten zich soms aan bij slingerapen en bruine kapucijnapen. Ook worden ze gezien in het gezelschap van witgezichtsaki's, met welke soort ze hetzelfde leefgebied delen.

Levenswijze

Baardsaki's leven in het tropisch regenwoud, in berg- en savannebossen en in moerasbos. Hun menu bestaat hoofdzakelijk uit zaden, waartoe ze met een speciaal gebit zijn uitgerust. Met hun tanden verwijderen ze het stevige omhulsel van onrijp fruit om bij de zaden te komen. Vanwege hun voorkeur voor harde, onrijpe vruchten zijn baardsaki's geen voedselconcurrenten van de slingerapen waarmee ze samenleven. Deze eten zacht fruit.

Taxonomie

soort Chiropotes satanas
geslacht †Baardsaki's
familie †Saki-achtigen
parvorde

†Apen van de Nieuwe†Wereld

orde †Primaten

Verspreiding

Zuid-Amerika: BraziliŽ.

Bedreigd of niet

Bedreigd†in het† wild†(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer