Home

Roodrugsaki

Samen, maar toch ieder voor zich

Sociaal gedrag

De roodrugsaki is nauw verwant aan de satansaap en heeft een vergelijkbaar groepsleven. Roodrugsaki's vormen groepen van tien tot dertig dieren, bestaande uit zowel mannetjes als vrouwtjes. Ze leven vaak samen met andere apensoorten, zoals witgezichtsaki's, (zwarte) slingerapen en bruine kapucijnapen. De gemengde groep blijft bij elkaar zolang de dieren van het ene naar het andere voedselgebied trekken. Vermoedelijk biedt een grote groep meer veiligheid tegen roofdieren dan een kleine groep. Zodra ze een plek hebben gevonden die rijk aan voedsel is, is het ieder voor zich en gaan de apen hun eigen weg.

Levenswijze

Roodrugsaki's leven in het tropisch regenwoud, berg- en savannewouden en in moerasbossen. Hun lange staart gebruiken ze niet om mee te slingeren maar als extra steuntje terwijl ze tijdens het eten aan hun achterpoten hangen. Ze voeden zich hoofdzakelijk met zaden, aangevuld met vruchten, bloemen en dierlijk voedsel.

Taxonomie

soort Chiropotes chiropotes
geslacht †Saki's
familie †Saki-achtigen
parvorde

†Apen van de Nieuwe†Wereld

orde †Primaten


Verspreiding

Zuid-Amerika: Brits Guyana, Frans Guyana, Suriname en BraziliŽ.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd†in het† wild†(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer