Home

Roodkopmangabey

Oma is de baas

Sociaal gedrag

Hoewel een goep roodkopmangabeys uit zowel mannetjes als vrouwtjes bestaat vormen de vrouwtjes met hun jongen de kern. De vrouwelijke rangorde wordt bepaald door leeftijd; hoe ouder het vrouwtje, hoe hoger de rang. Ook de positie van de moeder speelt een rol. Zodra jonge roodkopmangabey vrouwtjes volwassen worden blijven ze in de groep waarin ze zijn geboren, de mannetjes verlaten hun geboortegroep om zich elders aan te sluiten. Groepen roodkopmangabeys kunnen uit wel zestig dieren bestaan, waarbij zich ook andere apensoorten zoals meerkatten en franjeapen aansluiten.

Levenswijze

Roodkopmangabeys leven in het tropisch regenwoud, moerasbossen, mangrovebossen en drogere bossen zolang er drinkwater in de buurt is. Hun groepsgrootte maakt het veilig genoeg om veel tijd op de grond door te brengen, waar ze hun kostje bij elkaar scharrelen. Roodkopmangabeys zijn alleseters, ze eten vruchten, bladeren en bloemen maar ook dierlijk voedsel.

Taxonomie

soort Cercocebus torquatus
geslacht †Mangabeys
familie †Meerkatachtigen
parvorde

†Apen van de Oude†Wereld

orde †Primaten


Verspreiding

Afrika: Van Nigeria tot Gabon.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd†in het† wild, laag risicosoort†(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer