Home

Witschouderkapucijnaap

Vrouwen in de meerderheid

Sociaal gedrag

Witschouderkapucijnaapjes leven in samengestelde groepen waarin vrouwtjes qua aantal de boventoon voeren. De groepsgrootte varieert tussen de tien en twintig dieren. De mannetjes verdedigen de grens van hun gebied tegen soortgenoten. Na de pubertijd blijven de vrouwtjes hangen maar gaan de mannetjes ervandoor. Na een tijdje te hebben rondgedwaald sluiten ze zich aan bij een andere groep.

Levenswijze

Het witschouderkapucijnaapje leeft in verschillende typen bossen: het tropisch regenwoud, mangrovebos en kustbossen. Hij eet zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Mannetjes zoeken op de grond naar kleine gewervelde dieren, eieren, krabben en oesters. Vrouwtjes blijven in de bomen. Naast fruit, bladeren, schors en hars eten witschouderkapucijnaapjes ook bloemen, wat helpt bij de bestuiving.

Taxonomie

soort Cebus capucinus
geslacht †Kapucijnaapjes
familie †Grijpstaartapen
parvorde

†Apen van de Nieuwe†Wereld

orde †Primaten

Verspreiding

Zuid-Amerika: Van Ecuador tot Honduras.

Bedreigd of niet

Kwetsbaar als Cebus capucinus curtus, overigens niet bedreigd in het wild††(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer