Home

Mantelbrulaap

Girlpower

Sociaal gedrag

De mantelbrulaap leeft in groepen van hooguit zo'n twintig mannetjes en vrouwtjes bij elkaar. Bij de vrouwtjes is niet de oudste maar de jongste de baas. Dus hoe ouder een vrouwtje wordt, hoe lager haar rang in de groep. Als ze ergens halverwege in de rangorde zit, is ze seksueel het meest actief en krijgt ze het grootste aantal jongen. Soms komt het voor dat mannetjes een andere groep overnemen. Daarbij doden ze veel van de jongen omdat de vrouwtjes dan eerder vruchtbaar zijn. Vervolgens kunnen de nieuwe mannen zelf met de vrouwtjes paren. Daarmee stellen ze hun eigen nageslacht zeker in plaats van voor de jongen van anderen te zorgen.

Levenswijze

Mantelbrulapen leven in de boomkruinen van de jungle. Rond zonsopkomst en zonsondergang doen ze hun naam eer aan: ze maken zůveel herrie dat ze tot op een afstand van drie tot vijf kilometer te horen zijn. Dat is een effectieve manier om in het dichte bladerdak soortgenoten op afstand te houden. Hun voedsel zoeken mantelbrulapen in de bomen. Ze eten (jonge) bladeren, bloemen en fruit. Met hun grijpstaart - die sterk genoeg is om hun hele gewicht te dragen - slingeren ze van tak naar tak. De staart is speciaal aan het slingergedrag aangepast: de onderkant van het uiteinde is onbehaard voor een goede houvast.

Taxonomie

soort Alouatta palliata
geslacht †Brulapen
familie †Grijpstaartapen
parvorde

†Apen van de Nieuwe†Wereld

orde †Primaten

Verspreiding

Zuid- en Midden-Amerika:†Van Ecuador tot†Mexico.

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild, ondersoort Alouatta palliata mexicana kwetsbaar (Cites -Appendix 1),†overigens laag risicosoort.

Door: Manon Laterveer - de Beer