Home

Amazonebrulaap

Brullend de grens verdedigen

Sociaal gedrag

De Amazonebrulaap is nauw verwant aan de Venezolaanse rode brulaap. Beide brulapen leven in groepen die uit zowel mannetjes als vrouwtjes bestaan. Ook groepen van ťťn mannetje met meerdere vrouwtjes zijn geen uitzondering. Eťn mannetje heeft de leiding, zijn leiderschap kan ruim zeven jaar duren. Met brullen verdedigen mannetjes Amazonebrulapen de grens van hun territorium. Mocht hun groep door nieuwe mannetjes worden overgenomen dan is dat slecht nieuws voor de jongen. Zij moeten de situatie vaak met de dood bekopen omdat ze door de nieuwkomers worden gedood. Op deze manier zijn de vrouwtjes er eerder aan toe om met de mannetjes te paren.

Levenswijze

Het menu van de Amazonebrulaap bestaat hoofdzakelijk uit (jonge) bladeren en vruchten, aangevuld met bloemen. Hij leeft in mangrovebossen, halfbladverliezende bossen, bossen langs rivieroevers en op savannen. De meeste tijd brengt de Amazonebrulaap door tussen de boomkruinen.

Taxonomie

soort Alouatta nigerrima
geslacht Brulapen
familie Grijpstaartapen
parvorde

Apen van de Nieuwe†Wereld

orde Primaten

Verspreiding

Zuid-Amerika: BraziliŽ.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd in het wild†(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer