Home

Bruine brulaap

Vlooien is vrouwenwerk

Sociaal gedrag

Bruine brulapen zijn sociaal; ze leven in groepen vrouwtjes met ťťn of twee mannetjes erbij. De groepsgrootte varieert tussen de zes en elf dieren. Vlooien is een goed smeermiddel om de relaties onderling goed te houden. Vooral de vrouwtjes nemen het vlooien voor hun rekening.
Tussen vier uur 's middags en zes uur 's avonds brullen de bruine brulapen er flink op los. Ze zijn tot op een afstand van vijf kilometer te horen. Soortgenoten weten zo tot hoever ze bij een andere groep uit de buurt moeten blijven.

Levenswijze

Bruine brulapen leven in tropische bossen, waar ze vaak de omgeving van water opzoeken. Overdag voeden ze zich met bladeren, knoppen, fruit en bloemen. 's Nachts houden ze zich graag op in de ParanŠ pijnboom, waar ze slapen met hun staart als veiligheidsmiddel om een tak heen geslagen (stel je voor dat je valt!). De grijpstaart gebruiken bruine brulapen vooral om zich door de boomkruinen te verplaatsen. Hij dient als een vijfde ledemaat en is sterk genoeg om hun hele gewicht te dragen.

Taxonomie

soort Alouatta guariba
geslacht †Brulapen
familie †Grijpstaartapen
parvorde

†Apen van de Nieuwe†Wereld

orde †Primaten


Verspreiding

Zuid-Amerika:†Bolivia en†Brazilie.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd in het wil, laag risicosoort†(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer