Home

Bonobo

Make love, not war

Sociaal gedrag

Bonobo's leven met vijftig tot tweehonderd individuen bij elkaar, die zich in kleinere groepjes opsplitsen wanneer ze eropuit trekken om voedsel te zoeken. Ze staan vooral bekend om hun bijzondere manier van het oplossen van problemen. Als de spanning in een groep bonobo's hoog oploopt doorbreken ze de stress door zich met seksuele handelingen te verzoenen. Ook andere vormen van aanraken en vlooien zorgt ervoor dat geweld op tijd de kop wordt ingedrukt.
Vrouwtjes staan aan het hoofd van de bonobosamenleving. De rangorde tussen vrouwtjes onderling is vooral afhankelijk van de leeftijd, maar niet altijd even strikt volgens deze regel. Waar het mannetje op de maatschappelijke ladder staat hangt af van de rang van zijn moeder. Wie zijn vrienden zijn speelt veel minder een rol dan bij zijn nauwe verwant, de chimpansee.
Bonobo's zijn zeer intelligente en hoog ontwikkelde sociale dieren. Ze hebben een uitgebreide manier waarop ze met elkaar communiceren. Lichaamstaal is daarbij heel belangrijk.

Levenswijze

De bonobo leeft in tropische bossen, waar hij evenveel tijd doorbrengt in de bomen als op de grond. Typerend is zijn rechtopgaande manier van lopen, die hem een beetje een menselijke houding geeft. Maar knokkellopen doet hij ook, net als de chimpansee. Het belangrijkste voedsel van de bonobo is† fruit. Daarnaast eet hij ook bloemen, bladeren en het zachte merg van twijgen. Heel af en toe staan er kleine dieren en eieren op zijn menu.

Taxonomie

soort Pan paniscus
geslacht †Chimpansees
familie †Mensachtigen
parvorde

†Apen van de Oude Wereld

orde †Primaten


Verspreiding

Afrika:†Democratische Republiek Congo.†

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild†(Cites -Appendix 1).

Door: Manon Laterveer - de Beer