Home

Noordelijke spinaap

Vredelievend

Sociaal gedrag

De noordelijke spinaap is nauw verwant aan de zuidelijke spinaap en heeft een vergelijkbare samenlevingsvorm. Groepen noordelijke spinapen bestaan uit acht tot vijfenveertig dieren, zowel mannetjes als vrouwtjes. Beide seksen zoeken elkaar op en begroeten elkaar met een omarming. De groep is niet constant bij elkaar, maar splitst bij het voedselzoeken op in kleinere groepjes. Komen ze soortgenoten tegen die niet tot hun eigen groep behoren, dan maken ze door middel van geluid de grenzen van hun territorium duidelijk. Gevechten komen bij de vredelievende noordelijke spinapen niet voor.

Levenswijze

Zijn atletische bouw stelt de noordelijke spinaap in staat om hand over hand door de boomtoppen te slingeren. Hij leeft in tropische regenwouden en halfbladverliezende bossen, waar hij zich met bladeren voedt, aangevuld met vruchten, zaden en nectar. Daarbij verplaatst hij zich maar een uur per dag tussen de boomkruinen. Lange afstanden legt de noordelijke spinaap niet af.

Taxonomie

soort Brachyteles hypoxanthus
geslacht †Slingerapen
familie †Slingerapen
parvorde

†Apen van de Nieuwe Wereld

orde †Primaten

Verspreiding

Zuid-Amerika: BraziliŽ.

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild†(Cites -Appendix 1).

Door: Manon Laterveer - de Beer