Home

Zwarthandslingeraap

Samen maar toch alleen

Sociaal gedrag

Zwarthandslingerapen leven in groepen, maar de groepsleden zoeken wel in hun eentje voedsel. Vrouwtjes gaan daarbij zuinig met hun energie om. Ze hebben het vooral gemunt op bomen die veel vruchten dragen. Zo kunnen ze een lange tijd op ťťn plek vertoeven en hun maaltje naar binnen werken. Mannetjes zijn minder geduldig en trekken vrij snel weer verder. Op die manier lopen ze een grotere kans weer een nieuwe groep vrouwtjes - en mogelijke partners om mee te paren - tegen het lijf te lopen. Groepen zwarthandslingerapen bestaan uit vijf tot vijfendertig dieren.

Levenswijze

De lange staart van de zwarthandslingeraap geeft hem optimale bewegingsvrijheid in de bossen. Met het uiteinde van zijn staart, dat aan de binnenkant kaal is, klemt hij zich aan de takken vast zonder ervan af te glijden. Dit maakt de staart als het ware tot een vijfde ledemaat. In het tropisch regenwoud, maar ook in bossen die deels bladverliezend zijn en in mangroven, slingert de zwarthandslingeraap van tak naar tak en doet zo zijn naam eer aan. Onderweg eet hij overwegend vruchten, aangevuld met zaden, bloemen, (jonge) bladeren, knoppen en een enkele dierlijke prooi.

Taxonomie

soort Ateles geoffroyi
geslacht †Slingerapen
familie †Grijpstaartapen
parvorde

†Apen van de Nieuwe Wereld

orde †Primaten

Verspreiding

Midden-Amerika: van Mexio tot Panama.

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild (Cites -Appendix 1).

Door: Manon Laterveer - de Beer