Home

Pinché-aapje

Vader heeft het druk

 

Sociaal gedrag

Pinché-aapjes mogen dan wel in een groep leven waarin meerdere mannetjes en vrouwtjes zitten, het is slechts het dominante vrouwtje dat jongen krijgt. Zij wisselt in partnerkeuze, haar jongen zijn dan ook beurtelings van verschillende mannetjes. Vader pinché-aapje is zorgzaam. Zodra zijn kroost twee weken oud is neemt hij de verzorging van het vrouwtje over. Meestal is het een tweeling, die hij op zijn rug draagt totdat ze op eigen benen kunnen staan.

 

Levenswijze

Het pinché-aapje leeft in de bomen van droge kustbossen en tussen de klimplanten die langs de stammen omhoog groeien. Overdag gaat hij op zoek naar voedsel. Dit bestaat uit fruit, zaden en hars, maar ook insecten, muizen en jonge vogeltjes weet hij te vangen.

 

Taxonomie

soort  Saguinus oedipus 
geslacht  Tamarins
subfamilie  Klaauwaapjes
parvorde

 Apen van de Nieuwe Wereld

orde  Primaten


 

Verspreiding

Zuid-Amerika: Colombia en Panama.

 

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild (Cites -Appendix 1).

 

Door: Manon Laterveer - de Beer