Home

Roodhandtamarin

Moeder aan het hoofd

Sociaal gedrag

Aan het hoofd van een groep roodhandtamarins staat het dominante vrouwtje dat zich als enige voortplant. Ze paart met ťťn of meerdere mannetjes. Als uitzondering komt het ook voor dat meerdere vrouwtjes met ťťn mannetje paren. Om ervoor te zorgen dat een vrouwtje na een worp weer snel vruchtbaar wordt, nemen de mannetjes de zorg voor de jongen op zich. De gemiddelde groepsgrootte van roodhandtamarins bestaat uit vijf dieren.

Levenswijze

Roodhandtamarins hebben vruchten, zaden, insecten en ander dierlijk voedsel op hun menu staan. Ze zoeken hun voedsel bij voorkeur tussen open boomkruinen bij elkaar. Het zijn dieren die de aanwezigheid van de mens niet schuwen. Ze leven zowel in maagdelijke tropische regenwouden als in bossen die door mensen zijn aangetast. Roodhandtamarins houden zich vooral langs de bosrand op. Ook moerasbossen behoren tot hun leefgebied.

Taxonomie

soort Saguinus midas
geslacht †Tamarins
subfamilie †Klaauwaapjes
parvorde

†Apen van de Nieuwe Wereld

orde †Primaten


Verspreiding

Zuid-Amerika: BraziliŽ, Guyana en Suriname.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd in het wild (Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer