Home

Geoffroytamarin

Een geurtje op de grens

Sociaal gedrag

De Geoffroytamarin leeft in groepen die elkaar door middel van geurstoffen op afstand houden. Iedere ochtend markeren de mannetjes waar hun leefgebied ophoudt. Ze hebben op verschillende plekken in hun lijf klieren die een indringende geur afscheiden. De meest gebruikelijke methode is dat ze met hun achterste over de grond schuiven.
Net als veel andere soorten tamarins bestaat een groep van de Geoffroytamarin uit zowel mannetjes als vrouwtjes, maar voortplanting zit er alleen in voor het dominante vrouwtje. Per worp brengt ze meestal twee jongen ter wereld, die in saamhorigheid door alle leden van de groep worden verzorgd.

Levenswijze

Geoffroytamarins leven in zowel droge als vochtige bossen. Het zijn echte boombewoners, die overdag hun voedsel zoeken. Dit bestaat voor het grootste deel uit vruchten. Daarnaast lusten ze ook bloemen, hars en knoppen en verorberen ze zo af en toe een dierlijke prooi.

Taxonomie

soort Saguinus geoffroyi
geslacht †Zijdeaapjes
subfamilie †Klaauwaapjes
parvorde

†Apen van de Nieuwe Wereld

orde †Primaten

Verspreiding

Zuid-Amerika: Van Costa Rica tot Colombia.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd in het wild (Cites -Appendix 1).

Door: Manon Laterveer - de Beer