Home

Witbaardlangoer

Kinderen de klos

Sociaal gedrag

Als de leiding van een harem witbaardlangoeren door een nieuw mannetje wordt overgenomen kiezen de vrouwtjes eieren voor hun geld. Ze laten hun jongen in de steek zodat ze minder kans lopen om door het mannetje te worden lastiggevallen of verwondingen door hem op te lopen. Jongen die in de groep blijven worden door het nieuwe mannetje aangevallen en verwond. Mannetjes witbaardlangoeren bewaken hun harem goed. Ze kunnen hard roepen om de grenzen van hun territorium aan te geven. Groepen witbaardlangoeren bestaan uit zes tot twintig dieren.

Levenswijze

Witbaardlangoeren hebben een weinig voedzaam dieet dat voornamelijk uit bladeren bestaat, aangevuld met bloemen en vruchten. Om energie te sparen brengen ze de dag met veel rusten door. De dieren leven in halfbladverliezende tropische bossen langs de kust, bij rivieren en ook in drogere gebieden en in bergnevelwouden tot hoogten van 2.200 meter.

Taxonomie

soort Trachypithecus vetulus
geslacht †Pruiklangoeren
subfamilie †Blad- of Slankapen
parvorde

†Apen van de Oude Wereld

orde †Primaten

Verspreiding

AziŽ: Sri-Lanka.

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild als Trachypithecus vetulus vetulus†(Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer