Home

Mutslangoer

Zorgzame echtgenoot, onachtzame vader

Sociaal gedrag

Het mannetje van de mutslangoer heeft aandacht voor alle vrouwtjes uit zijn groep. Hij zorgt ervoor dat de eenheid binnen zijn harem bewaard blijft en verdedigt zijn vrouwtjes tegen roofdieren en andere groepen mutslangoeren uit de buurt. Voor de jongen uit zijn groep heeft hij echter geen aandacht. De opvoeding laat hij aan de vrouwtjes over. Zodra jonge mutslangoer-mannetjes volwassen worden verlaten ze de groep. Als ze de vrouwengroep van een ander mannetje overnemen doden ze soms de jongen. Zo kunnen ze sneller met de vrouwtjes paren en stellen ze hun eigen nageslacht zeker.

Levenswijze

Mutslangoeren leven in uiteenlopende typen bossen: rivierbossen, mangrovebossen en kustbossen. Ze hebben een voorkeur voor laagland maar komen ook tot hoogten van 1.700 meter voor. Voor zover bekend zijn het strikte vegetariŽrs. Naast hun hoofdvoedsel dat uit bladeren bestaat eten ze ook vruchten en scheuten. Mutslangoeren eten ook weleens aarde om hun mineralen aan te vullen.

Taxonomie

soort Trachypithecus cristatus
geslacht †Langoeren
subfamilie †Blad- of Slankapen
parvorde

†Apen van de Oude Wereld

orde †Primaten

Verspreiding

AziŽ: Borneo, Natuna eiland, Banka, Billiton, Sumatra, Riau†Archipel (IndonesiŽ) en†Maleische†schiereiland.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd in het wild (Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer