Home

Neusaap

Grote neus geen bezwaar

Sociaal gedrag

Neusaapvrouwtjes houden er een vreemde voorkeur op na: ze houden van mannetjes met een grote neus. Zelf hebben de vrouwtjes ook een wipneus die er zijn mag, net als die van hun jongen. Ze leven in een groep samen met ťťn neusaapmannetje, die zijn fors uitgevallen reukorgaan vermoedelijk gebruikt als geluidversterker. In IndonesiŽ wordt de neusaap naar ons vernoemd (Monyet belanda = Hollandse aap). Vergeleken met inwoners van dat land hebben we inderdaad een neus die je niet onder stoelen of banken steekt.

Levenswijze

Neusapen schuwen het water niet. Ze kunnen goed zwemmen en leven in tropische bossen in de buurt van water. In mangroven, langs rivieren en in moerassen zoeken ze in de bomen hun voedsel bij elkaar, wat grotendeels uit bladeren en loof bestaat. Hun plantaardig dieet weerspiegelt zich in hun dikke buik; ze hebben een flink darmkanaal nodig om het taaie plantenweefsel te verteren. Naast het groenvoer verorberen ze ook een meelworm en een sprinkhaan op zijn tijd.

Taxonomie

soort Nasalis larvatus
geslacht †Neusapen
subfamilie †Blad- of Slankapen
parvorde

†Apen van de Oude Wereld

orde †Primaten

Verspreiding

AziŽ: Borneo.

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild (Cites -Appendix 1).

Door: Manon Laterveer - de Beer