Home

Grote witneusmeerkat

Goede taakverdeling

Sociaal gedrag

Grote witneusmeerkatten leven vaak samen met kroonmeerkatten, maar ook met grijswangmangabeys en snormeerkatten. In het laatste geval hebben de apensoorten een goede taakverdeling om elkaar te waarschuwen voor roofdieren. De grote witneusmeerkat speurt de lucht af voor gevaar, de snormeerkat doet hetzelfde voor de grond. Voor verschillende typen roofdieren heeft de grote witneusmeerkat twee verschillende alarmroepen; 'pyow' voor een luipaard en 'hack' voor een arend. Op beide kreten reageren de dieren in de groep anders. Bij 'pyow' vluchten ze uit de struiken, bij† 'hack' verlaten ze de boomkruinen. Een combinatie van beide kreten is ook mogelijk, waarbij het mannetje aangeeft dat hij met zijn vrouwtjes verder wil. Als reactie verplaatst de groep zich dan zo'n meter of dertig verderop.

Levenswijze

Het voedsel van grote witneusmeerkatten bestaat voor het overgrote deel uit vruchten. Daarnaast plukken ze ook bladeren in het tropisch regenwoud en de vloedbossen waar ze leven. De grote witneusmeerkat staat tevens bekend als kippendief. Bij menselijke nederzettingen weet hij af en toe een gevederd huisdier te veroveren. Gedurende het heetst van de dag gaan grote witneusmeerkatten in de onderbegroeiing op zoek naar insecten. Voor de rest van de tijd verblijven ze hoog in de bomen.

Taxonomie

soort Cercopithecus nictitans
geslacht †Echte meerkatten
familie †Meerkatachtigen
parvorde

†Apen van de Oude Wereld

orde †Primaten


Verspreiding

Afrika: Liberia, Ivoorkust, Nigeria, Democratische Republiek van Congo, Centraal-Afrikaanse Republiek en Equatoriaal Guinee.

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild als Cercopithecus nicitans martini, overigens laag rissicosoort (Cites -Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer